Proeven van Servië

Gepubliceerd op 27 december 2021 om 12:40

Ik nam jullie al mee richting Slovenië (heb je dat gemist – klik dan even hier), en dat Kroatië voor mij een absolute aanrader is, is vast geen geheim meer. De Balkan heeft heel wat te bieden! Vandaag is Servië aan de beurt.

 

Belgrado

Of je nu heen en weer vliegt voor een korte trip of je maakt een langere rondreis, om hoofdstad Belgrado kan je niet heen. Volgens Lonely Planet is deze bruisende stad hét walhalla voor feestvierders. Er zijn heel wat fijne clubs die openblijven tot in de vroege uurtjes. Uniek in Belgrado zijn de Splavovi (drijvende cafés en discotheken) langs de oevers van de Donau of Sava. Feesten op het water, met de skyline van Belgrado op de achtergrond... ik begrijp wat Lonely Planet bedoelt ;-)

Wie volledig uitgefeest is, trekt de stad in. Een van de trekpleisters in Belgrado is de oude burcht Kalemegdan. Wandel na je bezoek aan de burcht zeker even door naar het nabijgelegen park. Hier – waar Donau en Sava samenvloeien – vind je het allermooiste uitzicht over de stad. Steek door tot aan de wijk Skadarlija en laat je charmeren door Servische muziek en gezellige terrassen bij kaarslicht. De vergelijking met Montmartre is treffend!

Koers richting Topola

Servië kent een bewogen geschiedenis. Het land werd doorheen de eeuwen vaak heen en weer geslingerd tussen verschillende veroveraars en bezetters. Die mix aan invloeden en culturen zie je vandaag de dag nog steeds terug. Het is plek waar Oost en West elkaar ontmoeten en zelfs ook versmelten. Een restant uit Servië’s bewogen jaren zijn de verschillende prachtige kloosters en religieuze gebouwen die je vandaag nog kan gaan bezoeken. Het Sopocani-, Zica-, Djurdjevi Stupovi en Gradac-klooster liggen allen langs de internationale Transromanica route. Stuk voor stuk zijn ze prachtig, maar het Studenica-klooster springt er voor mij toch wel bovenuit. Je kan er blijven overnachten en ’s morgens onder de Servische bij een heerlijk ontbijt genieten van een magnifiek zicht op de bergen. Een andere must is de St.Joris kerk in Topola met indrukwekkende mozaieken.

 

Wandelplezier

Wandelaars kunnen hun hart in Servië helemaal ophalen. Met stip op één staat nationaal park Tara. Trek rond, maak mooie wandelingen en hike tot in de bergen waar je tijdens een rustmoment kan smullen van een heerlijk lokale schotel. Ook de Tresnjica-kloof biedt een prachtig decor voor een wandeling. Misschien spot je daar dan ook het beroemde huisje in de Drina? Het is een klein huisje op een rots, gebouwd door kajakkers. De rots diende gewoon als rustpunt, maar er werd geleidelijk aan telkens meer en meer aangebouwd. Toen een foto van het huisje in het National Geopgraphic magazine verscheen, werd het plots een beroemde trekpleister. Tot groot jolijt van de locals.

 

Cultuur met grote C

Afsluiten doen we in Novi Sad: de culturele hoofdstad van Europa in 2021. Het beroemde Exit-festival in het fort van Petrovaradin lokte sowieso jaarlijks al 200.000 bezoekers naar de stad, maar ook bij de minder grote festivalfanaten staat Novi Sad nu op de radar. De levendige universiteitsstad met z’n oude stadhuis, het Dvorac Dundjerski kasteel, het vrijheidsplein,... Er zijn talloze redenen waarom deze stad meer dan de moeite waard is!

 

 

Servië telt talloze plekken die het vernoemen waard zijn. Heel graag leer ik je alle ins en outs van dit land kennen. Neem geheel vrijblijvend contact op via deze pagina of zet je ideeën en wensen op mail via dave.r@travel-experts.be.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.