Ontdek Brijuni – een nationaal park verspreid over 14 eilanden!

Gepubliceerd op 17 december 2020 om 09:14

Als echte “Kroatië-lover” zal je me altijd horen zeggen dat dit één van de mooiste bestemmingen van Europa is. Gelukkig wordt dit beaamd door alle reizigers die ik er heen stuur. Voor mij biedt het land alles wat je in een perfecte vakantiebestemming zoekt: historische en sfeervolle steden, prachtige stranden en adembenemende natuur. Binnen die laatste categorie heb ik een verborgen parel voor jullie klaar staan…

Over Nationaal Park Brijuni

Wie tijdens z’n vakantie in Kroatië op zoek is naar een daguitstap waar natuur, geschiedenis en familie-activiteiten hand in hand gaan, komt in het nationale park Brijuni (ook bekend als Brioni) zeker aan z’n trekken.

Brijuni strekt zich uit over 14 eilandjes in totaal. Het grootste eiland van de 14 – Veliki Brijun – is het meest populair voor daguitstappen. Hier kan je tal van activiteiten beleven.

Verken het park op eigen houtje

Alleen al de verplaatsing naar het park is bijzonder. Het bevindt zich namelijk op een groep eilanden voor de kust van schiereiland Istrië. Je start je bezoek dus met een boottocht. Vanaf het kleine vissersstadje Fažana doe je er 15 minuten over om de haven van Veliki Brijun – het grootste eiland – te bereiken.

Je hebt verschillende opties om het park te gaan verkennen, maar mijn aanrader is om er met de fiets op uit te trekken.  Het park is ingericht met geasfalteerde paden zodat fietsen door het park zelf voor de kleinsten van het gezin geen probleem vormt. Verschillende uitgestippelde routes nemen je mee langs de highlights van het park. Onderweg hou je halt aan enkele prachtige archeologische sites of spot je misschien wel een pootafdruk van een dino!

Fauna en flora

Uiteraad is het hele eiland op zich een plek om mooie flora en fauna te ontdekken, maar wie op zoek is naar wat extra kan afzakken naar de noordelijke rand van Veliki Brijun. Hier vind je een safaripark van zo’n 9 hectare groot, bewoond door olifanten, lama’s, kamelen, zebra’s en struisvogels. Naast deze uitheemse diersoorten, kan je ook verschillende “locals” zoals Istrische ossen, ezels, schapen en geiten tegenkomen.

Een bijzondere eyecatcher op het eiland is een 1600-jaar oude olijfboom. Je kan je inbeelden dat deze na vele eeuwen groeien intussen buitengewone proporties aanneemt: hij meet zo’n 22 meter bij 8 en is goed voor jaarlijks 30 kilogram olijven.

Een stuk geschiedenis

In het nationale park kan je ook verschillende archeologische sites bezoeken. Madona Bay huisvest de grootste: 1 hectare aan restanten en vondsten uit de periode van het Romeinse Rijk en de late oudheid.

In de 1e eeuw voor Christus werd in de baai van Dobrika de eerste villa gebouwd. Toen Augustus aan de macht was, gaf hij de opdracht om op dezelfde plaats een nieuwe “villa rustica” te bouwen. Het leven in en rond de villa ging door tot het einde van de 4e eeuw en het was doorheen de eeuwen uitgegroeid tot een kleine nederzetting met olijf- en druifverwerkingsbedrijven, smederijen, werkplaatsen, een basiliek en woonhuizen. De restanten kan je tot op vandaag dus bezoeken.

Op verschillende plekken verspreid over het eiland, worden we nog véél verder in de tijd terug gekattapulteerd. Grofweg 130 à 100 miljoen jaar… Je vindt meer dan 200 dinosaurusafdrukken op Brijuni. Dat op zo’n kleine oppervlakte zo veel afdrukken goed bewaard zijn is uiterst bijzonder. Voeg een competitief element toe aan je dag en organiseer een wedstrijd wie er het meest kan vinden. Leuk voor kinderen – maar stiekem ook voor ons volwassenen ;-)

Actieve vakantie op een zeer bijzondere plek

Naast fietsen, wandelen en een stukje amateur-paleontologie kan je hier ook golfen op één van de meest eco-friendly golfbanen ter wereld. Is diepzeeduiken, tennissen of kajakken meer je ding? Je hoeft je zeker niet te vervelen… Gekoppeld aan een overnachting op het eiland beleef je een sportieve, culturele en gastronomische tweedaagse.

Wil je meer info over deze of andere bijzondere bestemmingen?

Neem geheel vrijblijvend contact met me op via dave.r@travel-experts.be of via de contactpagina.