Op ontdekking in het middeleeuwse Tallinn

Gepubliceerd op 19 november 2020 om 14:31

In de hoofdstad van Estland smelten moderne snufjes naadloos samen met middeleeuwse gebouwen. Maar niet alleen de middeleeuwen komen duidelijk terug tot leven in deze stad, ook de Russische invloeden uit de tijd dat Estland tot de Sovjet-Unie behoorde maken van de stad één uniek geheel. Je zal al snel merken dat er zich twee compleet andere delen in de stad bevinden, namelijk het oude, ommuurde stadscentrum en de moderne stad daarbuiten.

 

Vanalinn: De Oude Stad

In de Oude Stad vind je eeuwenoude gebouwen die nog goed bewaard zijn gebleven. Dit deel behoort dan ook tot één van de best bewaarde middeleeuwse steden in Europa, waardoor het eveneens op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. De sprookjesachtige straatjes leiden je langs de mooiste gebouwen en bezienswaardigheden. Enkele attracties die je hier kan bezoeken zijn de Nigulisti Kirik en de Nikolai Kirik, de Sint-Olafkerk en de Heiligegeestkerk. Ook de Alexander Nevski-kathedraal moet je bezocht hebben! Want dit is een pracht van een kathedraal in Russisch-Orthodoxe stijl uit de 19e eeuw. Verder vind je in het oude stadsgedeelte ook het Raekoda of Stadhuis op het Raadhuisplein.

De oude stad: Raadhuisplein of 'Raekoja Plats'

Het Raadhuisplein vormt het hart van de stad en is dan ook één van de meest belangrijke plekken in Tallinn. Het bevindt zich in het laaggelegen deel van Vanalinn. Het Stadhuis of Raekoda zal je hier meteen opvallen. Dit gebouw uit de 14e eeuw wordt nu niet meer gebruikt voor de gemeentelijke diensten, maar nog wel altijd voor ceremoniële aangelegenheden en concerten. Ook bevindt er zich een museum over de geschiedenis van Tallinn in het Stadhuis. Verder vind je op het Raadhuisplein ook nog een Stadsapotheek die al sinds de 15e eeuw bestaat.

Vana Tallinn en Mulgikapsad: typische gerechten en drankjes van Tallinn

Zoals elk land kent ook Estland typische gerechten en drankjes. Zo is er 'Vala Tallinn', een zoete likeur die typisch is voor de hoofdstad Tallinn. Deze kan je drinken met koffie of gewoon zo. Dan heb je ook nog 'Glögg', een soort glühwein die kenmerkend is voor de Scandinavische landen en die je vooral op kerstmarkten in de winter zal tegenkomen. De specifieke smaak ontstaat door het toevoegen van rozijnen en noten en kruiden zoals kaneel en gember. Qua frisdrank is er de Linnuse Kali, één van de meest gedronken drankjes in Estland. Wat het eten betreft, moet je echt eens een keer een pannenkoek met kaviaar hebben gegeten. Wat ook heel typisch is voor het land, is Mulgikapsad: een gerecht met zuurkool en varkensvlees in een stoofpotje.

Wat vindt u van dit artikel? 

Rating: 0 sterren
0 stemmen