De reistrend van 2021? Ga voor eco-friendly

Gepubliceerd op 4 januari 2021 om 10:30

Elk jaar opnieuw is het uitkijken naar de “Best in Travel” aankondiging van Lonely Planet. Zij zijn een instituut als het op reizen en reistrends aankomt. Ik was verrast om dit jaar in hun presentatie voor het eerst geen bestemmingen te vinden, maar wel de algemene trend om meer “sustainable” en “eco-friendly” te gaan reizen. Met deze gedachte in mijn achterhoofd heb ik mijn eigen 5 tips voor een meer milieuvriendelijke vakantie voor jullie op een rij gezet...

Op reis met de trein

Beter dan het vliegtuig en de wagen: overweeg eens een treinreis. Vorig jaar maakten we al kennis met de terugkomst van de nachttrein tussen Brussel en Wenen. Begin deze maand werd ook de “Trans Europe Express” voorgesteld. Dit is een nachttreinnet met verschillende knooppunten doorheen Europa. De plannen voor verbindingen tussen Amsterdam, Brussel, Parijs, Barcelona, Rome, Zürich en Wenen liggen al klaar.

Ook buiten Europa is de trein een fijne manier om je te verplaatsen. Je vliegt dan wel naar je eerste stop, maar kan vanaf daar makkelijk per trein verder op rondreis. Meer dan met het vliegtuig of per auto geniet je onderweg van de meest spectaculaire landschappen.

 

Fietsvakantie, actieve ontspanning

Voor de liefhebbers van de tweewieler is een fietsvakantie een must-do! Jij fietst elke dag een nieuwe etappe, terwijl je bagage voor jou van slaapplaats naar slaapplaats gebracht wordt. Ga alleen of in groep, met gids of zonder. Uiteraard kan je ook kiezen voor een fietsvriendelijke bestemming waar je op een centraal punt logeert en elke dag op tocht gaat. Iets voor jou? Contacteer me vrijblijvend.

Een verblijfplaats die lief is voor onze planeet

Wist je dat je ook kan kiezen voor een milieuvriendelijke verblijfplaats? Sommige hotels hebben zichzelf ertoe verbonden om energieneutraal te functioneren. Hotel Jakarta in Amsterdam is er zo ééntje. De energie die ze gebruiken wekken ze zelf op via de zonnecellen op het dak en de klimaatregeling in de kamers verloopt via vloerwarming en -koeling die draait op regenwater. Hun showstopper is een heuse subtropische binnentuin die werd gerealiseerd i.s.m. Hortus Botanicus Amsterdam.

 

Toch vliegen? Pak je koffer licht in.

Iets waar je misschien nog niet eerder bij stil stond: ga je met het vliegtuig, pak je koffer dan zo licht mogelijk in. Hoe zwaarder een vliegtuig geladen wordt, hoe meer brandstof het verbruikt. Leuke bonus: minder outfit- keuzestress voor jou ;-)

Staycation

Misschien wel de meest voor de hand liggende... plan eens een staycation. Ons eigen land heeft heel wat fijne opties voor elk type reiziger. Een weekend aan zee, een mooi boutique-hotel in onze hoofdstad of een heerlijk wellness-moment. Weet je niet waar te beginnen? Ik heb heel wat onverwachte plekken voor je in petto...

 

Ben je benieuwd naar mijn verborgen parels in het milieuvriendelijke reissegment? Neem geheel vrijblijvend contact met me op via dave.r@travel-experts.be of via de contactpagina.