Zomers Lapland

Gepubliceerd op 14 januari 2021 om 15:08

Elke winter opnieuw zie je prachtige plaatjes opduiken uit het Noorden. Sneeuwlandschappen, het noorderlicht, hondenslede-racen en rendieren; Lapland is een bestemming die tot de verbeelding spreekt, zo veel is zeker. De winters zijn het meest populair, maar ook in de zomer vormt het een verrassend mooie vakantiebestemming.

 

Waar ligt Lapland eigenlijk?

Hoogstwaarschijnlijk heb je wel al eens van Rovaniemi gehoord, de hoofstad van Lapland (waar ook de kerstman woont). Lapland is echter veel meer dan deze bestuurlijke regio. Het is een cultureel gebied in het noorden van Noorwegen, Finland, Zweden en het Russische eiland Kola. De inwoners van Lapland zijn de Sami (noem ze nooit “Lappen”).

Rust gegarandeerd

De bevolkingsdichtheid in Lapland is één, zoniet dé, laagste van heel Europa. Er wonen gemiddeld genomen 2 personen per vierkante kilometer. Een perfecte bestemming dus voor iedereen die de rust wil opzoeken, maar ook een factor waardoor deze regio veel minder dan elders werd getroffen door Covid-19.

 

Ook in de zomer: adembenemende fauna en flora

Sneeuw en ijs maken in de zomer plaats voor kolkende rivieren en helderblauwe meren: een prachtig stuk ongerepte natuur. Het gebied wordt niet voor niks het laatste stukje wildernis van Europa genoemd. Je kan er zelfs op zoek naar hun eigen versie van de big five: de beer, de lynx, de veelvraat, de eland en de wolf.

 

Middernachtzon vs. Noorderlicht

Een must-do wanneer je Lapland in de zomer bezoekt is een nachtelijke wandeling naar één van de vele mooie uitzichtpunten. In de periode van half mei tot eind juli kan je de middernachtzon waarnemen, terwijl je vanaf eind augustus tot oktober dan weer kans maakt om het noorderlicht te zien. Twee keer anders, maar twee keer magnifiek!

 

Noordkaap

Het meest noordelijke punt van Europa kan niet ontbreken op deze trip. De Noordkaap ligt op 71°10'21" en grenst aan de Arctische Oceaan. Een leuke gimmick is het postkantoor dat zich hier bevindt. Je verstuurt van hieruit een kaartje naar je familie – of jezelf – met een originele stempel en postzegel.

Fly & drive

Mijn aanrader is om zomers Lapland te verkennen met de auto. Je vliegt van Brussel met 1 overstap in Helsinki door naar Rovaniemi. Ik zorg er voor dat jullie huurauto daar op de luchthaven klaarstaat. Een trip van een 10-tal dagen beveel ik aan als jullie het hele gebied willen verkennen. Het reisprogramma is jullie leidraad, maar je beschikt volledig over de vrijheid om op bepaalde plekken langer te blijven en andere dan weer over te slaan. Dé reden bij uitstek om dit met de auto te doen.

 

 

Hoe ziet zo’n 10-daags programma er uit? Ik stel dit voor elke klant samen op basis van jullie voorkeuren en wensen. Wil je graag wat meer info via een eerste vrijblijvende gesprek? Neem contact met me op via dave.r@travel-experts.be of via de contactpagina.