Alentejo: schoonheid in alle eenvoud

Gepubliceerd op 27 juni 2021 om 15:24

Wie houdt van stilte, desolate landschappen, authentieke dorpen en oude tradities moet eens naar Alentejo afzakken. Het is één van de grootste en dunstbevolkte regio's van Portugal. Prachtige stadjes, dorpen hoog op heuvels, de mooiste kustlijnen van Zuid-Europa, de beste wijnen en lekkere gastronomie… Alles waar een reiziger zijn hartje aan ophaalt vind je hier op een steenworp van elkaar.

Alentejo: hoe kom je er?

Wie de regio Alentejo wil ontdekken, vliegt best op Lissabon en neemt van daaruit de huurauto richting het westen. Zoals ik al aankondigde: verheug je zeker op de prachtige landschappen die voorbij zullen glijden op deze roadtrip. Direct na je vertrek uit Lissabon al! Je steekt de Taag over en het spektakel kan beginnen ;-)

 

Evora

Evora is één van de grootste steden in Alentejo. Deze levendige universiteitsstad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst door haar mix van Moorse en andere culturele invloeden. Stap de vrijwel intacte vestingmuur af en verdwaal in de kleine kronkelende straatjes, maar sla deze eyecatchers zeker niet over…

 

Op het hoogste punt van de stad vind je de Templo Romano de Evora. Deze tempel is een van de best bewaarde vondsten uit de Romeinse tijd. In de middeleeuwen werd deze tempel nog als slachthuis gebruikt.

Waar je je ook bevindt in de stad, de Sé Catedral de Evora torent altijd boven je uit. Je kan de 2 ongelijke torens van dichtbij inspecteren door de 135 treden richting het dak op te stappen en zo meteen het fantastisch zicht over de stad mee te pikken. Vergeet ook de kloostergang uit de 14e eeuw niet te bezoeken.

“Nos ossos que aqui estamos pelos vosso esperamos” (onze beenderen die hier liggen, wachten op die van u). Een leuke verwelkoming bij het bezoek aan de Capela dos Ossos. Op deze eigenaardige plek liggen duizenden schedels je aan te staren en zie je overal botten en beenderen. Beetje luguber? Ja, maar het is echt de moeite!

 

Go local! Olijfolie, wijn, wol en kurk

In de regio ‘Planície Dourada’, het goudgele laagland dat bezaaid is met korenvelden, vind je de bakermat van alles wat lokaal geproduceerd wordt. Het is het landbouwcentrum van Alentejo en wordt ook wel eens ‘het land van overvloed’ genoemd.

Bezoek zeker eens één van de lokale boeren en maak kennis met hun eerlijke producten: olijfolie, wijn, wol en traditionele kurk. Voor elk wat wils, dus je scoort sowieso een leuk souvenir.

 

Vestingsteden Monsaraz, Vila Viçosia en Elvas

In het district Évora vind je heel wat mooie vestigingsdorpen. Monsaraz, Vila Viçosia en Elvas springen er voor mij bovenuit, elk om hun eigen ‘specialleke’. Je kan ze in 1 dag alle drie bezoeken, of je pikt er eentje uit.

Monsaraz is prachtig wit en hoog gelegen met een schitterend uitzicht op de Guadiana-rivier. Kan je de zonsop- of -ondergang meepikken? Zeker doen! Zo’n uitzicht zal je zelden nog kunnen spotten.

 

In Vila Viçosa keer je terug in de tijd met een bezoek aan het groot paleis van de hertogen van Bragança. Een indrukwekkend paleis uit de tijd van de Renaissance waar je zeker enkele uurtjes zoet bent.

Elvas tenslotte is één van de best bewaarde vestigingssteden. Het ligt nog steeds binnen zijn oude ommuring en het indrukwekkend Amoreira aquaduct uit de 16e eeuw doet nog steeds dienst om het zuidwesten van de stad van water te voorzien.  

Prachtige kustlijnen

De oceaan gaat hier hevig te keer tegen de rotswanden, terwijl verderop de golven rustig het mooie strand op rollen. Het is niet voor niets dat het 25 km lange Praia da Comporta een geliefkoosde vakantiebestemming is van de jetset. Kom hier een dagje relaxen aan het strand en sluit de dag af met een heerlijke visgerecht, vers uit zee.

 

 

Ook Castelo de Vide, Marvao, Estremos en Nisa zijn de moeite waard. Voor die inside-info nodig ik je graag eens uit bij mij – in levende lijve op kantoor of digitaal – om je mee te nemen door alle hotstpots in Alentejo. Er zijn onderweg op deze roadtrip heel wat charmante hotels die ik graag aan jullie voorstel. Benieuwd hoe jouw Alentejo-reis eruit zou kunnen zien? Laat dan een berichtje achter op mijn contactpagina of zet je ideeën en wensen op mail via dave.r@travel-experts.be.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.