De mooiste plaatsen op de Elzas wijnroute

Gepubliceerd op 11 juli 2021 om 10:35

Iedereen heeft wel al van de Elzas gehoord: één van de bekendste wijnregio’s van Frankrijk. Maar waar ligt die streek precies? Het is het gebied dat in het oosten grenst met Duitsland en in het zuiden met Zwitserland.

De beste manier om deze streek te leren kennen, is het volgen van de Elzas wijnroute (ook wel de Route des Vins d’Alsace of Elzasser wijnroute). Je doorkruist de departement Bas Rhin en Haut Rhin en rijdt van Straatsburg tot Mulhouse. 180 kilometer lang genieten met mooie stops onderweg…

 

Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en Muscat

In de Elzas worden vooral klassieke witte wijnen geproduceerd, maar er worden ook een klein aantal mousserende wijnen en rode wijnen gemaakt. De wijngaarden liggen op de hellingen van de Vogezen, daar worden ze beschermd tegen neerslag en kou.

Wist je trouwens dat alle wijnen uit de Elzas, met uitzondering van de Crémant d’Alsace, moeten worden gebotteld in lange slanke flessen (de Flûtes d’Alsace)?

 

Straatsburg

Straatsburg is de grootste stad van de Elzas en voor velen ook het vertrekpunt om de Route des Vins d’Alsace te volgen.

De stad is gelegen aan de Rijn, die hier ook tegelijkertijd de grens tussen Frankrijk en Duitsland is. Straatsburg is een belangrijke universiteitsstad, maar staat nog beter bekend als de zetel van diverse Europese instellingen. Een bruisende stad dus, dat is zeker!

Het historisch centrum van Straatsburg, La Petite France, is gelegen op de Grande Île. Dit deel van de stad is UNESCO Werelderfgoed. Hier vind je naast vele vakwerkhuizen ook de Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg met het astronomisch uurwerk, het symbool van de stad.

 

Obernai

Obernai is een van de bekendere plekken langs de Elzas wijnroute. Het dorpje bevat vele middeleeuwse gebouwen met gevels in pasteltinten en straten versierd met bloemen.

Nog steeds wordt het dorp deels omringd door de stadsmuren die in de 12de eeuw gebouwd zijn.  Obernai staat bekend om de grote marktplaats in de stad, waar sinds 1310 elke week op donderdag veel marktkraampjes te vinden zijn. Op deze dag kan je hier terecht voor de verste groenten en fruit, heerlijke kaas en vleeswaren, maar ook voor souvenirs.

Het dorp wordt dan wel verder omringd door wijngaarden, maar er worden ook bieren gebrouwen. De bieren van Kronenbourg – het grootste biermerk in Frankrijk – worden hier gemaakt, maar ook het Vlaamse bier Grimbergen passeert door Obernai voor het op de Franse markt wordt verkocht.

 

Ribeauvillé

Ribeauvillé is een van de oudere dorpen van de regio en heeft het authentieke middeleeuwse karakter goed weten te behouden. Je vindt er nog heel wat historische gebouwen. Vooral die in de Grand-Rue en de omringende straten geven je een goed beeld van hoe het dorp er in de 15de tot de 18de eeuw uit heeft gezien.

Rondom het dorp zijn uiteraard heel wat wijngaarden te vinden, maar in het landschap springen de ruïnes van de 3 kastelen van de Heren van Ribeaupierre zeker wel in het oog.

In Ribeauvillé worden er het hele jaar door vele festivals georganiseerd. Het Fête des Ménétriers op de eerste zondag van september is een van de grootste en meest histoirische evenementen in de stad. Het is het oudste feest van de Elzas dat al sinds de Middeleeuwen wordt gevierd.

 

Colmar

Colmar draagt de bijnaam Klein Venetië door de vele grachten die er te vinden zijn. Aan de grachten zijn ook hier de typische huizen in pastelkleuren terug te vinden. Iets wat steevast weer voor een pittoresk en romantische sfeer zorgt.

De bezienswaardigheid van Colmar is Maison Pfister, een juweeltje van de Renaissance. Het gebouw aan de Rue des Marchands werd in 1537 gezet en is hét icoon van Colmar. De smalle traptoren, het klokvormig dak, de beschilderingen aan de buitenzijde… dit sprookjesachtige huis katapulteert je helemaal terug in de tijd.

 

Mulhouse

De laatste stop op je reis is Mulhouse, ook wel het Manchester van Frankrijk genoemd omwille van z’n industriële verleden. Van die industrie is vandaag niet veel meer te merken, tenzij je een bezoekje brengt aan het spoorweg-, textiel- of automuseum.

De geschiedenis van de stad gaat echter nog veel verder terug. Zoals in de hele regio het geval is, kan je ook hier overblijfselen uit de Middeleeuwen terugvinden.

 

 

De hele Elzas-wijnroute telt wel 20 stops die het vernoemen waard zijn. Heel graag leer ik je alle ins en outs van de streek kennen. Neem geheel vrijblijvend contact op via deze pagina of zet je ideeën en wensen op mail via dave.r@travel-experts.be.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.