Jersey, subtropisch maar toch dichtbij

Gepubliceerd op 15 mei 2021 om 12:27

Vandaag neem ik jullie mee naar Jersey, het grootste van de Kanaaleilanden, vlak voor de Normandische kust. De eilandengroep behoorde tot de elfde eeuw tot Normandië, maar is nadien onder de Britse kroon gevallen. Die tweesprong merk je vandaag nog: ze rijden er links, maar spreken er Frans, de bouwstijl is Engels, maar je proeft wel de klassieke Franse keuken. Laat ik net dié variëteit zo interessant vinden... Klaar voor een tripje richting Jersey?

 

Jersey subtropisch?!

Jersey is met z’n 118 km2 het grootste Kanaaleiland maar ook het meest zuidelijk gelegen. Het eiland profiteert door z’n ligging van de warme golfstroom en een subtropisch klimaat. Je vindt er een immense bloemenpracht. Zo groot dat ze er een jaarlijks evenement voor organiseren: de Battle of Flowers vindt elk jaar in augustus plaats.

Wandel- en hikebestemming

Kenmerkend voor het eiland is het wegennet: tussen de hoofdwegen (die naar onze norm eerder onder de noemer “drukke straat” dan steenweg zouden vallen), lopen kleinere wegen, met daartussen nog kleinere landweggetjes. Deze laatste worden “Green Lanes” genoemd. Hier hebben de fietsers en voetgangers voorrang en mag je niet sneller dan 24 kilometer per uur rijden.

Zowel de ervaren stapper als de occasionele wandelaar kan prachtige tochten maken op Jersey. Over groene heuvels, langs verscholen cottages en met onderweg schitterende vergezichten.

 

Hoofdstad St. Helier

Op Jersey wonen 103.000 inwoners. De meesten onder hen wonen in de haven- en hoofdstad St. Helier. Vandaag kan je er shoppen in King en Queen Street en de gezelligheid opsnuiven op Royal Square. Maar wanneer je in de geschiedenis duikt, ontdek je dat het hier allerminst gezellig geweest is enkele honderden jaren terug. Toen werd exact op die plek de Slag om Jersey bevochten. Een historische locatie dus voor elke inwoner.

Na wat culturele bezienswaardigheden, schuif je gezellig aan in één van de vele restaurantjes in de stad. Hier zie je die bijzondere Frans-Britse tweesprong ook weer bovendrijven: op het menu staan fish & chips broederlijk naast ratatouille.

 

Leuke to do’s met het hele gezin

Op Jersey zijn 2 grote kastelen te vinden: Elizabeth Castle en Mont Orgueil Castle. Een bezoekje aan die eerste is extra spannend omdat je je bezoek goed moet voorbereiden. Het kasteel is namelijk alleen bij eb te voet te bereiken. Wie niet tijdig huiswaarts keert, moet noodgedwongen met de watertaxi terug.

Een tweede uitstap die gegarandeerd voor het ganse gezin een voltreffer wordt is een bezoek aan Jersey Zoo. Deze zoo is anders dan anderen: de nadruk ligt absoluut niet op de bezoeker. Men wil dieren opvangen in een voor hen zo natuurlijk mogelijke omgeving. Het uiteindelijke doel is om de dieren ook weer uit te zetten in de natuur. Kinderen worden er op een speelse manier bewust gemaakt van het probleem van uitstervende en bedreigde diersoorten.

 

 

Verrassend hé? De kanaaleilanden zijn uiteraard meer dan Jersey alleen. Wil je nog fijne bestemmingen ontdekken dichtbij of ver van huis, laat dan een berichtje achter op mijn contactpagina of zet je ideeën en wensen op mail via dave.r@travel-experts.be.