Islandhoppen in Italië: de Eolische eilanden

Gepubliceerd op 14 april 2021 om 13:58

Met 7 zijn ze, de Italiaanse eilanden die ik vandaag aan jullie wil voorstellen… Ze liggen ten noorden van Sicilië, staan op de UNESCO werelderfgoedlijst en werden vernoemd naar de Griekse god van de wind, Aiolos.

Maak kennis met de Eolische eilanden: een ideale bestemming voor iedereen die zowel van Italiaanse gastronomie als avontuurlijke wandelingen én dolce far niente wil genieten. Stel je voor: ’s middags daal je af tot in de krater van een vulkaan om vervolgens het stof van je af te zwemmen in de haven. Afsluiten doe je – hoe kan het ook anders - met een goed glas Italiaanse wijn. Wat wil een mens nog meer?

Hoe kom je er?

Je kan van op Sicilië via verschillende havensteden naar de Eolische eilanden varen, maar Milazzo en Cefalu zijn de populairste vertrekplaatsen. Van hieruit varen de snellere boten en de autoferry’s. Dat doen ze elke dag van de week, echter wel volgens een wisselende frequentie: vaker in de zomer- dan wintermaanden, maar dan weer iets minder op zondagen.

 

Het grootste eiland: Lipari

Lipari is het dichtst bevolkte eiland van de 7. Het eiland is ongeveer 37,6km2 groot en is zo’n 30 km verwijderd van de Siciliaanse kust. Er wonen een tienduizendtal mensen, dat maakt dat er per 800 inwoners 1 vulkaan is. De bollebozen hadden het al begrepen: op dit relatief kleine eiland tel je inderdaad maar liefst twaalf vulkanen!

In het plaatsje Lipari (het dichtsbevolkte punt van het eiland), valt er het meest te beleven. Niet te missen is de Lipari burcht met daarop de kathedraal gewijd aan San Bartolomeo. Van hieruit krijg je een prachtig panoramisch uitzicht over het eiland. Ook het archeologisch museum is een bezoek waard, maar vooral het heerlijke eten, rond kuieren door de kleine verkeersluwe straten en genieten van het zachte klimaat is hier aan de orde ;-)

 

Het meest fotogenieke eiland: Salina

Salina ligt ten noordwesten van Lipari en is het op één na grootste eiland. Het is ongeveer zevenentwintig vierkante kilometer groot en er wonen iets meer dan tweeduizend mensen. Salina heeft haar naam te danken aan de grote zoutpan die op het eiland ligt. Het zout dat daar werd gewonnen, werd jarenlang gebruikt voor het inmaken van een van de bekendste producten van het eiland: capperi (oftwel kappertjes).

Uiteraard vind je ook dit eiland vulkanen. Het zijn twee niet-actieve vulkanen: de Monte Fossa delle Felci en Monte de Porri. De eerste is met een hoogte van bijna 2000 meter de allerhoogste van de eilandgroep.

Op het eiland tref je heel mooie flora aan. Veel wilde bloemen, wijngaarden en uiteraard kappertjesstruiken maken samen een fotogeniek plaatje. Niet gek dus dat de filmmakers van de Oscarwinnende film Il Postino deze plek kozen als setting voor hun romantisch drama.

 

Het bekendste eiland: Stromboli

Tenzij je bezeten bent van opgerolde pizza, denk je bij de naam Stromboli waarschijnlijk aan de actiefste vulkaan van Europa. Wie de Eolische eilanden bezoekt, kan niet om een bezoek aan dit eiland heen. Een beklimming naar de top van de Stromboli gebeurt bij voorkeur op het moment dat de zon ondergaat in de Tyrreense zee. De actieve vulkaan stoot systematisch gloeiend gesteente af dat de hemel dan rood laat opkleuren. Een schouwspel waardoor Stromboli ook gekend staat als de vuurtoren van het Mediterrane gebied.

 

Het meest mondaine eiland: Panarea

Panarea is de kleinste van de zeven eilanden, wat het onmiddellijk toch weer exclusiever maakt. Dat is ook de internationale jetset niet ontgaan: onder andere Dolce & Gabbana, Brad Pitt, Robert De Niro en Sting vertoeven hier regelmatig.

Het moet wel een klein Siciliaans paradijs zijn als je weet dat het al ten tijde van Alexandre Dumas en zijn drie musketiers dé place to be was.

 

 

Wil je ook gaan eilandhoppen in Europa of daarbuiten?

Laat een berichtje achter op mijn contactpagina of zet je ideeën en wensen op mail via dave.r@travel-experts.be