Ljubljana, een verrassende citytrip!

Gepubliceerd op 26 maart 2021 om 21:17

What to see?

Tromstovje - de drie bruggen

Wanneer je een foto ziet van Ljubljana, zal je heel vaak één van de drie bruggen kunnen spotten. Ze werden in 1929 ontworpen door Joze Plecnik, die ook op de rest van de stad zijn stempel heeft gedrukt.
De drie bruggen worden gezien als de letterlijke verbinding tussen het oude, middeleeuwse deel van de stad en het moderne hedendaagse Ljublana.

Tivoli park

Tivoli park is een groene long aan de rand van de stad waar je heel even kan uitrusten. In het park vind je ook verschillende bekende Sloveense gebouwen, met kasteel Tivoli als de meest interessante.
In de zomer tref je in Tivoli park heel wat locals die hier na het werk gezellig samenkomen voor een hapje en drankje. Sfeer verzekerd.

Preserenplein

Het Preserenplein is het belangrijkste plein van Ljubljana. Het is in dit opzicht te vergelijken met de Dam in Amsterdam of de grote markt in Brussel. Niet te missen tijdens je citytrip! Het standbeeld van nationale dichter Preseren – waarnaar het plein vernoemd werd – pronkt in het midden. Hij kijkt goedkeurend uit op de historische bouwwerken rondom het plein.

What to do?

Fietstocht met lokale gids

Met stip op 1 de allerleukste manier om Ljubljana te verkennen is per fiets. Heel wat lokale gidsen staan klaar om kleine groepjes toeristen op sleeptouw te nemen doorheen hun geliefde hoofdstad. Je krijgt een goede indruk van de stad en komt op plaatsen waar je anders misschien helemaal niet zou komen.

Prachtig uitzicht over de stad vanaf Ljubljanski Grad

Voor één van de mooiste uitzichten over de stad, moet je even een inspanning leveren. Dit kasteel ligt boven op een heuvel en eenmaal je de top bereikt hebt, moet je nog een laatste klim maken tot de top van de kasteeltoren. Ben je eventjes uitgewandeld, dan kan je voor 4 euro ook de kabelbaan nemen naar boven ;-)

Where to eat?

Wie in Europa op citytrip gaat en vooral culinair wil genieten, denkt vaak onmiddellijk aan Italië of Frankrijk. Een logische keuze, maar niet de enige optie. Ljubljana scoort namelijk hoog op de lijst van culinaire topbestemmingen. Menig fijnproevers hebben de laatste jaren hun weg naar Slovenië gevonden. Niet gek, want je vindt hier prachtige producten, topwijnen en chefs die koken op wereldniveau.

Op jouw gastronomische route mag een stop op de levendige voedselmarkt zeker niet ontbreken. Op vrijdag verandert de markt in de hippe ‘food court’ Odprta kuh’na: mega-aanrader! Het streetfood-buffet transformeert naarmate de avond vordert heel subtiel richting een openlucht café. Dit móet je gewoon meepikken tijdens je Ljubljana-trip ;-)

 

Where to sleep?

De laatste keer dat ik naar Ljubljana ging, sliep ik in het Vander Urbani Resort, onderdeel van Design Hotels. Dat is me prima bevallen en vanaf nu dan ook mijn aanrader voor jullie. Het hotel heeft een super ligging en een zwembad op het dak. Een zeer aangename en goede uitvalsbasis voor wie een bezoek in de Sloveense hoofdstad plant. 

 

Wil je deze zomer op citytrip in Europa of daarbuiten?

Neem geheel vrijblijvend contact met me op via dave.r@travel-experts.be of via de contactpagina.