De Europese Route 66 door de Schotse hooglanden

Gepubliceerd op 13 maart 2021 om 12:18

Wie Schotland zegt, zegt whiskey, landhuizen, prachtige landschappen – en na vandaag ook “roadtrip!”. De NC500 is een onbekende parel langs de Schotse hooglanden en wat mij betreft onze Europese versie van de Amerikaanse route 66. Ik neem jullie graag mee langs enkele highlights onderweg. 750 kilometer lang genieten, misschien wel iets voor jouw volgende vakantie?

 

Het startpunt: Inverness

De NC500 (North Coast 500) rijd je bij voorkeur in tegenwijzerzin af vertrekkende vanuit de stad Inverness. Op deze manier wordt de route onderweg steeds spectaculairder. Inverness wordt soms wel de hoofdstad van de Schotse Hooglanden genoemd. De stad heeft alles in huis om een leuke citytrip-bestemming te zijn, maar toch kennen wij het bijna uitsluitend van het bekende Loch Ness. Mijn tip: plan een overnachting in Inverness en stap op dag 2 pas de auto in.

 

John O’Groats

Eén van de meest noordelijke stadjes van Schotland is John O’Groats – dat zijn naam ontleedde aan de Nederlander Jan De Groot. Het is een havenstad(je) dat in de laatste jaren een fikse upgrade heeft genoten. Veel Schotten blijken de charme van John O’Groats te (her)ontdekken en openden er gezellige hotels en restaurants. Op twee kilomter van het centrum vind je Duncansby Head, waar je de Duncansby lighthouse (vuurtoren) en Duncansby Stacks kan bewonderen. Vooral die laatste is bijzonder: verticale rotspartijen torenen boven de zeespiegel uit.

 

Durness

Durness ligt middenin de ruige natuur – alles wat je je bij Schotse hooglanden voorstelt. Het is dan ook dé plek om een stevige hike te maken. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Durness is de Smoo Cave, een zeegrot waar een zoetwaterrivier doorheen stroomt. Een waterval, ongerepte stranden, kliffen, zeevogels en zeehonden maken het spectaculaire uitzicht compleet. De meeste uitgestippelde wandelroutes passeren langs Balnakeil Old Church – een beschermd monument en een stuk folklore. De legende gaat dat Donuill Mac Morraichaidh, een seriebandiet en -moordenaar, hier zijn graf in de muren van de kerk liet inwerken. Zo konden zijn vijanden niet over zijn graf lopen. Ik vind het toch vooral om z’n monumentale waarde een stop waard ;-)

 

Handa Island

In Durness bevind je je op het keerpunt tussen noord- en westkust, en dat ga je merken aan de landschappen. Die worden woester en indrukwekkender. Op een half uur rijden van Durness kan je in het stadje Scourie een ferry nemen naar Handa Island. Dit eilandje voor de Schotse kust is de thuisbasis van meer dan 200.000 nestelende vogels, papegaaiduikers, alken en zeekoeten, maar ook orka’s, otters en dolfijnen zie je er regelmatig voorbijkomen.

 

Knockan Crag

Hoe fantastisch de landschappen onderweg ook zijn: af en toe eens wat afwisseling is altijd leuk. In Knockan Crag word je ondergedompeld in de geologische geschiedenis van Schotland. In het visitor centre kan je een brochure oppikken die je op weg zet op je educatieve hike. Een relatief makkelijke wandelroute brengt je langs spectaculaire uitkijkpunten, vanwaar je neerkijkt op meren, bergtoppen en valleien.

 

Gairloch

Afsluiten van je roadtrip doe je in wat het schattigste dorpje van deze hele route moet zijn: Gairloch. Het zou zo een “picture perfect” moment kunnen zijn: de romantische witte huisjes met bloeiende tuinen die uitkijken over loch Gair. In de achtergrond zie je hoge bergtoppen en in de verte Isle of Skye. Vanuit Gairloch vertrekken verschillende walvistochten. Vooral dwergvinvissen, bruinvissen, dolfijnen, zeehonden en papegaaiduikers worden veel gespot, maar soms ook orka’s, bultruggen of vinvissen.

 

Wil je meer weten over een roadtrip-vakantie in Europa of daarbuiten?

Neem geheel vrijblijvend contact met me op via dave.r@travel-experts.be of via de contactpagina.