3 Bijzondere routes doorheen Beieren

Gepubliceerd op 12 februari 2021 om 18:19

Onbekend is onbemind. Vakantieland Duitsland is er voor mij zo eentje. Toch is dit een uiterst verrassende bestemming. Vandaag wil ik jullie er graag mee op sleeptouw nemen. Via drie bijzondere routes laat ik jullie kennismaken met al het moois wat de Zuid-Duitse regio Beieren te bieden heeft.

Romantische Straße

De welbekende Romantische Straße, dat is romantiek, natuur en cultuur hand in hand. Het traject werd in de jaren 50 ontworpen om de topattracties van Zuid-Duitsland met elkaar te verbinden. Deze romantische route brengt je van Würzburg naar Füssen en doet zijn naam alle eer aan. Onderweg zijn er prachtige – voornamelijk middeleeuwse – bouwwerken, schilderachtige straatjes en sprookjeskastelen. Het bekendste kasteel is hoogstwaarschijnlijk slot Neuschwanstein. Dit bouwwerk was de inspiratiebron voor meerdere Disney-kastelen (waaronder die van Doorneroosje).

 

De Romantische Straße is – ondanks de 1,3 miljoen bezoekers per jaar – uiteraard meer dan Neuschwanstein alleen! UNESCO-werelderfgoed in Würzburg, het schilderachtige Taubertal, de middeleeuwse stad Rothenburg en Nördlingen – een stad gebouwd in een oude meteorietkrater – liggen allemaal op deze 460-kilometer lange route.

300 km plezier voor jong en oud: de speelgoedroute

De Duitse stad Neurenberg doet je mogelijks denken aan een minder fraaie episode uit onze geschiedenis, maar wist je ook dat deze Beierse stad de Europese hoofdstad van het speelgoed is? Elk jaar vindt hier de grootste speelgoedbeurs ter wereld plaats. Fabrikanten van over de hele wereld presenteren er hun nieuwste creaties. Dat maakt van Neurenberg de ideale vertrekplaats voor de zogenaamde speelgoedroute: een 300 km lange tocht waarbij iedereen weer even kind wordt.

In het speelgoedmuseum van Neurenberg kan je je laten verwonderen door een grote verzameling houten en tinnen speelgoed, poppen, modelspoorbanen en meer. You name it, zij hebben het. Net buiten de stad (in Zirndorf) leven de jongsten van het gezelschap zich helemaal uit in het Playmobil Funpark.

 

Op de speelgoedroute tot in Erfurt kom je tal van speelgoedfabrikanten en -musea tegen. Sommigen zijn gespecialiseerd in een bepaald tijdsperk (bijvoorbeeld het jaren `60 speelgoedmuseum in Gößweinstein), waar anderen zich dan weer toespitsen op een bepaald type speelgoed (bijvoorbeeld modelspoorbanen in Muggendorf). Eentje die er in het bijzonder uit springt is Coburg. Hier kan je een bezoek brengen aan de poppen- en berendokter – een aanrader!

Sportief en actief langs de Donau

Met een totale lengte van bijna 3.000 kilometer is de Donau de op één na langste rivier van Europa. 610 kilometer stromen door Duitsland, zo’n 2/3 daarvan door Beieren. Meer dan voldoende ruimte op én naast het water om sportief te ontspannen...

Je kan elke route uit dit artikel met de auto afleggen, maar deze Donau- route is toch uitermate geschikt om met de fiets te doen. Vlak langs de waterkant passeer je moerasgebieden met mooie fauna en flora, maar ook heel wat gezellige, historische steden zoals Günzburg, Dillingen en Kelheim. Met de fiets pauzeer je makkelijk onderweg in een gemütliche Biergarten voor een frisse Radler of Weizenbier. Dé manier om actie, natuur, cultuur en gastronomie met elkaar te combineren.

 

Wil je meer weten over een self-drive vakantie in Europa?

Neem geheel vrijblijvend contact met me op via dave.r@travel-experts.be of via de contactpagina.